BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
1
     
Acasa    De ce noi?    Tehnologie    Tarife    Sftaturi    Contact     
Periajul   Caria dentara    Proteza     Stiati ca?     Altele     

Stomatologia pentru toti

Tartrul, dusmanul dintilor Durere de dinti
Abcesul In caz de accident

Tartrul, dusmanul dintilor

Prezenta placii bacteriene la nivelul mucoasei bucale face ca inflamatiile gingivale si cariile sa fie afectiunile bucale cel mai des intilnite. Prezenta tartrului nu a fost perceputa pina acum ca o afectiune majora, desi el este un factor determinant in patologia dintilor.
Tartrul se poate forma prin calcifierea placii dentare, dar s-au observat si depozite de substante minerale aparute direct pe dinti, fara ca stadiul preliminar de placa dentara sa fi existat anterior. In afara de faptul ca este inestetic, tartrul poate afecta negativ sanatatea gingiilor. Prezenta tartrului supragingival limiteaza mecanismele naturale de autocuratare, face igiena orala mai dificila pentru pacienti si reduce drenajul din zonele cerviculare.
Pastele de dinti care contin fluor contribuie la prevenirea cariilor si la repararea micilor defecte aparute timpuriu care pot conduce la carii vizibile. Folosirea pastei de dinti antitartru poate avea ca efect economisirea timpului necesar unei consultatii stomatologice si o reducere a efortului financiar al pacientilor.
Unul dintre factorii responsabili pentru reducerea cariilor - poate chiar cel mai important dupa unii specialisti - este fluorura, un compus care isi dovedeste eficacitatea atunci cind este aplicat local, la nivelul dintilor. Daca aveti dintii afectati de tartru, puteti face un tratament stomatologic de detartrare care va indeparta, macar pentru o vreme, pericolul. [Sus]

Durere de dinti

Simptomele sunt caracteristice si nu trec neobservate: durerea este puternica si violenta. Avem impresia ca inima bate in interiorul dintelui. Acesta durere se accentueaza la cea mai mica miscare, la contact cu rece sau cald...
Ce trebuie facut? Luati pastile specifice durerilor de masele si consultati dentistul. Daca nu va ingrijiti, infectia va ataca tesuturile din jur; osul, gingia.
Ce sa nu faceti? Nu puneti compresii calde pe obraz: ele grabesc procesul de infectare.
Rolul dentistului. Deoarece caria ataca pulpa dintelui, dentistul va trebui sa devitalizeze dintele (se indeparteaza nervul). Acum dintele este si mai fragil. El va fi consolidat printr-o coroana dentara. Lucrurile decurg astfel doar daca ati mers din timp la dentist. In caz contrar, dintele este pierdut, deorece caria a „macinat” dintele prea mult, slabindu-l. [Sus]

Abcesul

Tumefierea gingiei, durere, inflamatie... abcesul formeaza o punga de puroi care trebuie eliminata cat mai repede  pentru a nu se raspandi in organism. Formarea unui abces este greu de evitat dar sunt cateva semne care il anunta: durere intermitenta, carie mare,  schimbarea culorii gingiilor, senzatii neobisnuite la masticatie.
Atentie, anumite necroze dentare pot sa aiba loc fara durere. Daca faceti regulat o radiografie a dintilor puteti evita problemele deoarece veti sti din timp despre deteriorarea tesutului.
Ce este de facut? Consultati cat mai repede un medic. Efectuati spalaturi ale gurii respectand indicatiile medicului. Contra durerilor luati antinevralgic si ibuprofen.
Ce sa nu faceti? Nu luati aspirina. Daca abcesul incepe sa supureze inseamna ca este pe cale sa se sparga. Aspirina in cantitati mari creste pericolul raspandirii germenilor din abces in organism.
Rolul dentistului. El trebuie de la inceput sa dreneze infectia prin canalul gingival si sa o evacueze. Efectul va fi imediat: durerea va disparea.  El mai trebuie sa elimine cauza abcesului dezinfectand interiorul dintelui. Dentistul va apela la antibiotice pentru a fi sigur ca totii germenii vor fi eliminati.
Ingrijirea dintelui nu poate incepe decat dupa eliminarea oricaror urme de infectie. In cazul abceselor extractia dintelui este rara. Ea are loc atunci cand infectia este netratabila (zona infectata este mare, dintele este afectat iremediabil). [Sus]

In caz de accident

O cadere, un soc si dintele este rupt. Nu intrati in panica, cu putina sansa bucata desprinsa se va intoarce la loc.
Ce sa faceti? Pentru durere luati paracetamol (nu luati aspirina). Pastrati bucata desprinsa in ser fiziologic.
Daca a fost un soc puternic dar dintele este intreg, mergeti totusi la dentist pentru ca e posibil ca dintele sa aiba fisuri dar acestea nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Ce sa nu faceti. Nu aruncati bucata de dinte desprinsa.
Rolul dentistului. El verifica sa nu fi avut loc o fractura la nivelul radacinii dintelui. Daca unghiul desprinderii permite si pulpa dintelui este inca vie, atunci dentistul va putea sa refaca dintele lipind bucata desprinsa. In cazul lezarii nervului, trebuie mai intai eliminat total nervul si apoi se va consolida dintele cu ajutorul unei coroane dentare. [Sus]

1
©2005 Eduard STOICA. All rights reserved.